Met dank voor de medewerking aan Dresden Marketing en Toerisme

Dresden en Elbland – kerstmagie en wintergenot

Sinds 1434 trekt de Dresdner Striezelmarkt in de tijd voor Kerstmis bezoekers aan van dichtbij en veraf. In 2018 zal de oudste Duitse kerstmarkt worden gehouden op de Altmarkt van 28 november tot 24 december.

Dresden en Elbland – kerstmagie en wintergenot Foto: Jörg Schöner

Rondom de grote kerstmarkt zijn er nog tien kleinere kerstmarkten met een bepaald thema. Hier vind je de grootste keus aan regionaal houtsnijwerk uit het nabijgelegen Ertsgebergte. Ook de witte glühwein van het Saksische staatswijngoed Schloß Wackerbarth wordt aangeboden. Deze glühwein wordt nog steeds bereid volgens het oudste bewaard gebleven recept uit 1834. Midden in de belangstelling echter staan de originele Dresdner kerststollen. Aan deze lekkernij is op 8 december een heel eigen feest gewijd.

Vrij onbekend is dat Gottfried Jordan en August Friedrich Timaeus uit Dresden in 1839 de melkchocolade hebben uitgevonden. Nog steeds zijn er diverse manufacturen in Dresden die heerlijke melkchocolade produceren. Voor de komst van deze chocolade kende men cacao alleen als warme drank. Het beroemdste pastelschilderij van een meisje dat chocolademelk serveert, stamt van de Zwitserse schilder Jean-Étienne Liotard. Dit schilderij vormt het middelpunt van een tentoonstelling in de Staatlichen Kunstsammlungen Dresden, die tot 6 januari 2019 wordt gehouden. Heel toepasselijk vindt eraan voorafgaand van Sinds 1434 trekt de Dresdner Striezelmarkt in de tijd voor Kerstmis bezoekers aan van dichtbij en veraf. 9 tot 11 november 2018 een chocoladefestival plaats in de Dresdner Zwinger.

De winter is van oudsher niet alleen de beste tijd om in alle rust te genieten van de talloze schatten in het Dresdner Museum, maar ook om kennis te maken met de uitgebreide muziektraditie en het rijke muziekleven in de stad. Terwijl in december het Kerstoratorium van Bach meer dan tienmaal wordt opgevoerd, bieden vanaf oud en nieuw concerten van de Staatskapelle Dresden, de Dresdner Philharmonie en opvoeringen van de Semperoper, de Staatsoperette Dresden en de Landesbühnen Sachsen en nog vele andere optredens een breed spectrum aan klassieke muziekbelevenissen.

Wat is een winter zonder wintersport! Regelmatig rijden streekbussen en -treinen van Dresden naar de skipistes en loipen in het nabijgelegen Altenberg. In Dresden zelf worden op 12 en 13 januari 2019 de wedstrijden voor de FIS Skilanglauf Sprint Weltcup gehouden.

Dresden en het omliggende Elbland zijn dankzij een directe verbinding vanaf Schiphol naar de luchthaven Dresden International met de KLM gemakkelijk bereikbaar.

Info

28.11 – 24.12.2018

Dresdner Striezelmarkt dagelijks van 10 tot 21 uur 24 december tot 14 uur

www.dresden-weihnachten

Dresden Marketing en Toerisme

www.dresden.de/tourismus , www.dresden-elbland.de 

Meer in deze categorie: « Kerstmarkten in het Noorden
Naar boven