Een museum met leven

Over heel Duitsland verspreid vind je openluchtmusea die het leven en de geschiedenis op het platteland laten zien. De meeste bevinden zich in de deelstaat Baden-Württemberg en het grootste en één van de mooiste daarvan staat in Wackershofen.

Openluchtmuseum Wackershofen Openluchtmuseum Wackershofen Carsten Heinke

Krijsend rennen de biggetjes door het gras. Familie gans is onderweg voor een zwemuitstapje in de vijver. Eromheen bevinden zich oude boerenhuizen, stallen, schuren, molens, een wijngoed, wijnlokaal, stationnetje, een school en zelfs een kerkje. Het ruikt er naar zomerbloemen, kruiden, mest en gemaaid gras. Vogels tsjilpen, kippen kakelen en schapen blaten. Het is het landleven zoals dat in een plaatjesboek staat. Maar het idyllische gehucht Weiler Wackershofen aan de rand van Schwäbisch Hall is een museum.
Originele bouwwerken
Behalve allerlei huisdieren zijn ook de tentoongestelde voorwerpen echt. Naast landbouwwerktuigen, gereedschap, meubelen en huishoudelijke producten zijn de gebouwen zelf ook origineel. Slechts één enkel gebouw – de ‘Weidnerhof’ – werd hier oorspronkelijk gebouwd. Alle andere gebouwen zijn ‘geïmmigreerd’ vanuit verschillende dorpen in de regio Hohenloh en de rest van het noordoosten van Baden-Württemberg. Ze werden op hun originele standplaats behoedzaam in grote delen afgebroken, naar Wackershofen getransporteerd en daar weer opgebouwd. Het oudste pand, dat tegenwoordig als kinderspeelhuis dienst doet, stamt uit de laatste decennia van de 15e eeuw. De laatste geheel origineel behouden bouwwerken zijn een boerenhuis en stal uit het midden van de 16e eeuw.
Historisch en wetenschappelijk waardevol
Sinds de opening van het openluchtmuseum 33 jaar geleden, zijn er talrijke historische waardevolle gebouwen bijgekomen. Inmiddels zijn het er ongeveer 70 en ze hebben een betekenis die ver uitstijgt boven dat van een begaanbaar museumstuk. De gebouwen zijn maken deel uit van wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om de geschiedenis van de mensen die erin geleefd en gewerkt hebben. Hun levensomstandigheden worden op een begrijpelijke manier aan de bezoekers gepresenteerd. Een van de belangrijkste objecten voor de opgave van het museum is de Käshof, die voor het land Baden-Württemberg als gedenkplaats herinnert aan het verzet en het leven in de nazitijd.
Een beestenboelOpenluchtmuseum Wackershofen
Het openluchtmuseum wordt compleet met gebouwen en dierlijke bewoners regelmatig voor allerlei evenementen gebruikt. De dierengemeenschap in het museum bestaat vooral uit met uitsterven bedreigde, meest uit de regio stammende huisdierrassen, zoals bijzondere runderen, varkens, schapen, geiten, kalkoenen en zeldzame konijnen, ganzen, eenden, kippen en duiven. Deze nuttige dieren maakten eeuwenlang deel uit van het dagelijkse agrarische leven in Duitsland, totdat ze door de moderne bio-industrie werden vervangen door rassen met veel hogere opbrengsten. Een interessant museum, daar kun je met gemak een dag doorbrengen!

Info
Hohenloher Freilandmuseum
Dorfstraße 53
74523 Schwäbisch Hall-Wackershofen
telefoon +49(0)791/971010
www.wackershofen.de
Het museum is geopend in de periode van midden maart tot begin november. In 2017 gaat het seizoen op 12 maart van start.


Tekst en foto’s : Carsten Heinke

Naar boven